Messukeskus 2013 – maailman suurin koiranäyttely


Vuoden koiranäyttelyt päätti perinteisesti Messukeskuksessa pidetty Voittaja-koiranäyttelyviikonloppu joulukuun puolessa välissä. Tänä vuonna pidennettyyn viikonloppuun oltiin mahdutettu kolme näyttelyä, joista kaikki olivat tittelinäyttelyitä. Perjantaina koirat kilpailivat Helsinki Winner -tittelistä, lauantaina jaettiin Pohjoismaiden voittaja -tittelit ja sunnuntaina Voittaja-tittelit. Koiria näihin näyttelyihin osallistui yhteensä huimat 23 000, mikä teki todennäköisesti tästä näyttelyviikonlopusta maailman suurimman näyttelyn.

Koska näyttelyitä oli kolme kappaletta, ja olisi tullut kukkarolle suhteellisen kalliiksi ilmoittaa monta koiraa kaikille päiville, oli osa meidän koirista ja kasvateista ilmoitettu vain yhdelle tai kahdelle päivälle. Liekö sitten valinnanvaikeus verottanut osallistujamääriä erityisesti cirnecoissa, sillä yksittäisinä päivinä cirnecoita ei paljoa ollut, mutta kaikki kolme päivää yhteenlaskettuna teki yhteensä 40 cirnecoilmoittautumista.

 

Perjantai 13.12.2013 Helsinki Winner

Perjantaina tuomari Outi Piisi-Putalle oli ilmoittautunut 11 cirnecoa. Koiristamme Sienna (Iosono Champagne) ylsi parhaimmalle sijalle, sillä Sienna voitti nartut ja sai Helsinki Winner 2013 -tittelin. Siennan äiti Peppi (Iosono Deja Vu) voitti saman tittelin kaksi vuotta aikaisemmin ja isä Lucky (Lucky del Borgo di Pratica) edellisvuotena ja niin ikään myös kahta vuotta aikaisemmin, joten selvästi vanhempien jalanjäljillä mennään.

Perjantaina näytillä oli myös Siennan serkku ja meidän Toscan oma poika Venti (Iosono Universo), joka voitti junioriluokan ja sai ensimmäisen tittelinsä, Helsinki Junior Winner 2013 -tittelin. Tiukka tuomari ei kuitenkaan antanut Ventille SA:ta, jonka se olisi näin kasvattajan vaatimattoman mielipiteen mukaan kyllä ansainnut. Normaalisti mitä avoimin ja kiltein siskotyttö Vilna (Iosono Una Meraviglia) ei ensimmäistä kertaa ikinä halunnut tuomarin koskevan itseään, joten siitä tuli arvosana “ei voida arvostella”. Isä Lucky ja poika Aatos (Iosono Cherubino) sen sijaan saivat niin ikään ensimmäistä kertaa elämässään kokea karvaan häviön – Lucky jäi elämänsä ensimmäistä kertaa ilman SA-tulosta. Sitä ennen sen huonoin sijoitus virallisissa näyttelyissä oli paras uros 2. sijoitus. Ja Aatos sai elämänsä ensimmäistä kertaa “erittäin hyvä” -arvosanan. Mutta niinhän se on, että aina ei voi voittaa, ja hyvä niin, jotta jännitys säilyy lajissa. (Sivullisen kommentti tähän oli heti se, että kyllähän me voitettiin, sillä voitto tuli Siennan kanssa)

Perjantaina rotunsa paras oli Lex Murphy Airborne Assault, meidän Lumon puoliveli. Ja Sienna oli tosiaan vastakkaisen sukupuolen paras.

 

Lauantai 14.12.2013 Pohjoismaiden Voittaja

Lauantaina kehään oli ilmoitettu italialaiselle tuomarille Alberto Marengonille hieman eri kokoonpano kuin perjantaina. Meidän kasvattejamme edustivat kehässä Venti, veljensä Tito (Iosono Uno di Noi), Aatos sekä edellämainitun sisko Lila (Iosono Calathea). Venti voitti jälleen junioriluokan (tällä kertaa SA:lla) ja sai jo toisen tittelinsä, Pohjoismaiden Juniori Voittaja 2013 -tittelin. Tito sijoittui junioriluokassa kolmanneksi SA:lla, mutta paras uros kehässä tuomari jostakin syystä jätti toiseksi tulleen juniorin kokonaan sijoittamatta, ja niinpä Venti oli urosten toiseksi paras ja Tito heti perään kolmanneksi paras! Nämä junioripojat voittivat sijoituksillaan samalla myös kaksi kehässä ollutta, voisiko jopa sanoa, että kaksi maailman voitokkainta urosta, Luckyn ja Colisto’s Vincenzon. Aikamoisen mainiota! Lucky sai tällä kertaa SA:n, mutta ei sitten sijoittunut paras uros -kehässä ja Aatos sai erinomaisen ilman SA:ta. Nartuissa meillä oli esillä pelkästään Lila, joka sijoittui narttujen toiseksi parhaaksi vara-cacibilla – hienoa! Nartut ja lopulta rodun voitti sijoitusnarttumme Dinan (Iosono Divina) tytär Pau (Marisla’s Alessandria). Urosten paras oli Norjassa asuva Solovyev Pablo, joka on muuten S-pentujemme puoliveli. Kasvattajaluokkamme oli rotunsa paras.

Lauantain ryhmäkilpailuissa käväisimme näyttäytymässä Paun kanssa ryhmäkehässä – Messukeskuksessa on vaikea päästä jatkoon saati sijoittua erittäin kovatasoisesta vitosryhmän noin 40 rotunsa parhaasta koirasta. Vuosi sitten Lucky pääsi 10 parhaan joukkoon Messukeskuksen ensimmäisenä näyttelypäivänä ja toisena näyttelypäivänä Lucky teki historiaa sijoittumalla ensimmäisenä cirnecona Messukeskuksen näyttelyssä ryhmän toiseksi parhaaksi. Mutta takaisin vuoteen 2013.

BIS-kasvattajakehässä esitettiin ihan varmasti maailmanennätysmäärä kasvattajaryhmiä: 145 rotunsa parasta ryhmää. Meidän kasvattajaryhmä erottautui ryhdikkyydellään ja terhakkailla korvillaan joukosta, ja uskokaa tai älkää, meidät valittiin 10 parhaan kasvattajan joukkoon tästä joukosta. Ihan uskomatonta ja aivan mahtavaa! Tuo hetki oli ikimuistettava ja aivan taatusti meidän kasvattajaryhmässä koiria esittäneille Marialle, Ellille, Riikalle sekä minulle koko viikonlopun kohokohta.

 

Sunnuntai 15.12.2013 Voittaja

Sunnuntaina Venti jatkoi voittokulkuaan ja voitti jo kolmannen kerran putkeen junioriluokan ja sai jo kolmannen tittelinsä! Nyt Ventiä voi kutsua nimellä PMJV-13 JV-13 HeJV-13 Iosono Universo. Venti oli myös jälleen urosten toiseksi paras voittaen mm. edellispäivien urosten voittajat ja Venti sai lisäksi sertin. Mielettömän upeaa menestystä vasta juniori-ikäiseltä koiralta! Tito ja Lila saivat tällä kertaa tyytyä erittäin hyvä -laatuarvosanaan, mutta Sienna on Sienna ja Sienna pärjää, tai on pärjännyt aina tähän asti. Sienna oli siis narttujen toiseksi paras vara-cacibilla. Kasvattajaryhmämme oli jälleen rotunsa paras erinomaisella arvostelulla, mutta tällä kertaa emme kerenneet jäädä ryhmäkilpailuihin. Rotunsa parhaaksi valikoitui mm. Ventin puolisisko Belle (Cainnech Beautiful Bella) ja vastakkaisen sukupuolen parhaaksi sijoittui Colisto’s Vincenzo – tämäkin meidän S-pentujen puoliveli.

Ota yhteyttä

Kennel Iosono

Helsinki, Finland

Email : iosonocirneco@gmail.com